About Lot

Over Lot

Hey, ik ben Lot en ik ben op mijn 22e mijn moeder verloren aan uitgezaaide borstkanker. Inmiddels ben ik 32 jaar en heb het gevoel dat mijn rouwproces de afgelopen jaren veel meer ruimte heeft gekregen. Ze noemen dat ook wel verlate rouw, maar ik zie het meer als dat mijn rouwproces een andere vorm heeft gekregen. Er is nu gewoon meer plek voor en dat voelt eigenlijk heel prettig en pijnlijk! Hiervoor was ik ook wel aan het rouwen, maar laten we eerlijk zijn, ik was meer bezig met jong zijn. Lekker met vrienden de kroeg in en het ‘gewone’ (studenten) leven leiden.

Neem contact op

Rouw is liefde.

Ik ben er achter gekomen dat rouw gewoon liefde is, die je niet meer kwijt kan. En ik voel dus meer pijn, maar ook meer liefde de afgelopen jaren. En dat is waar ik graag over wil schrijven, die fysieke pijn van rouw. Want ik voel dat er steeds meer aandacht is voor praten over rouw, wat super goed is. Maar ik denk dat je er ook veel aan hebt als je je lichaam ook de ruimte geeft om te rouwen. Ik heb gemerkt dat bijvoorbeeld yoga en meditatie mij hier heel erg in geholpen hebben. Wat voor fysieke pijn bedoel ik? Nek- schouder- en rugpijn, maar ook hoofdpijn, vermoeidheid en andere dingen die erin sluimeren als je rouwt.

Die taboe mag weg.

Rouw is rauw, pijnlijk, verdrietig en ik vind persoonlijk dat het een vaste plek in ons dagelijks leven moet krijgen. Omdat de dood onderdeel is van het leven en we dat in Nederland soms zo wegstoppen, dat er veel angst omheen hangt. Ik denk als we bijvoorbeeld al op scholen hier over praten, dat rouwen op een hele andere manier zou gaan. Dan wordt het ook veel minder akward voor degene die iemand is verloren. Je kan gewoon naar school, studie of werk en mensen weten hoe ze met je om moeten gaan. Op dit moment is er, van wat ik om me heen hoor, nog zoveel onduidelijk over hoe je met mensen om moet gaan die rouwen. En daar mag verandering in komen!

Je lichaam en rouw.

Tijdens mijn persoonlijke rouw zoektocht ben ik ook aan de slag gegaan met andere mensen begeleiden in hun rouwproces. Ik deel veel op mijn Instagram en ik organiseer spirituele rouwcirkels in Rotterdam. Waar dus veel aandacht is voor de lichamelijke kant van rouw. Uit mijn rouwproces is dus ook de missie gekomen om rouw meer en meer bespreekbaar te maken en een voorbeeld te zijn in hoe het ook kan.

Lot Logeman

Hoe wil ik rouwen?

Tot slot, elke levensfase brengt (volgens mij) weer een andere rouwgolf met zich mee. Mijn ervaring is dat ook dat rouw niet over gaat, maar dat je er omheen groeit. Je leert ‘beter’ omgaan met de moeilijk momenten en je weet beter wat je nodig hebt, maar het gaat niet weg. Wees lief voor dat rouw deel van jezelf en geef ook veel liefdevolle aandacht aan je lichaam. En weet dat je niet alleen bent. Wil je meer ruimte maken voor jouw rouw? En ontdekken hoe jij wil rouwen en daardoor meer rust en ontspanning in je leven? Neem dan contact op via de contactpagina.

Diploma's & certificaten

  • Diploma Holistic Life Coach and Mind-Body Practitioner, MindBodyFood Institute, 2021, Australia
  • Hatha yoga teacher training 200 hours, Arhanta yoga ashram, 2019, India
  • Introduction to Buddhism course, Tushita Meditation Centre, 2019, India
  • Vipassana Meditation course, Doi Suthep Meditation Centre, 2019, Thailand
  • Yoga Therapy musculoskeletal system course, Network Yoga Therapy, 2018, Amsterdam
  • Course Introduction to Cranio Sacral Therapy, Peirsman Cranio Sacral Academy, 2017, the Netherlands
  • Diploma Physiotherapy, 2016, Hogeschool van Amsterdam.